Stationsstraat 104, Welkoop / kantongerecht
Als voorbeeld van door Wegerif ontworpen industriële panden dient het gebouw op de hoek van de Stationsstraat en de Kanaalstraat (1922). Dit pand heette oorspronkelijk “Maalderij, winkel en kantoor voor de Coöperatieve Landbouwers Handelsvereeniging”, bij veel Apeldoorners later bekend als het Welkoop-pand.
De voorzijde was in gebruik als winkel, terwijl aan de achterkant een grote opslagruimte met maalderij, silo’s en laad- en losvloeren waren.
Het gebouw wordt gekenmerkt door ronde bogen en ronde hoeken. Voor de constructie heeft Wegerif beton toegepast, een in die tijd vrij nieuw materiaal.
In de ramen is glas-in-lood toegepast. De ramen aan de voorzijde hebben afbeeldingen, die de seizoenen verbeelden, terwijl de afbeelding aan de zijkant de landbouw in beeld brengt.
Back to Top