In bepaalde delen van Apeldoorn zijn veel huizen van Wegerif te vinden. Een voorbeeld hiervan is de Parkenbuurt, waar door Henk Wegerif vele gebouwen (waaronder zijn eigen woonhuis) zijn ontworpen.
Huize "De Pasch"
Laten we beginnen met het woonhuis, dat Henk Wegerif in 1912 (24 jaar oud pas!) voor zichzelf ontwierp. Het aan de rand van het Oranjepark gelegen pand wordt gekenmerkt door de beide halfronde vormen, die aan de voorkant en zijkant het gebouw haar karakteristieke uiterlijk geven. Aan de achterzijde ligt het verlaagde atelier, waar Henk Wegerif zelf werkte en tekenaars voor hem aan het werk waren.
Huize "Op den Paschviever"
Ook tegenover het Oranjepark bouwde Henk Wegerif een fraai huis voor zijn zus Agaath, die fotograaf was. Het huis beschikt (dus) over een dubbelhoog atelier, dat tevens gebruikt kon worden als expositieruimte. Aan de zijkant is goed te zin hoe het (op het noorden gelegen atelier, dubbelhoog is uitgevoerd met fraaie detaillering in de nog steeds aanwezige glas-in-lood ramen.
De woning/het atelier (en de fotografie van Agaat) konden op vele complimenten rekenen van recensenten van de tentoonstellingen van Agaat (waaronder b.v. Theo van Doesburg, oprichter van de Stijl).
Ramen atelier
Ramen atelier
"'t Bloemenhuis"
Naast de door Henk Wegerif ontworpen bibliotheek (zie Bedrijfsgebouwen) kwam een stuk grond beschikbaar om een woonhuis op te ontwikkelen. Dit op een hoek gelegen gebouw wordt door Henk met de lange zijde in het verlengde van de bibliotheek gelegd. Omdat aan de zijde van de bibliotheek een nagenoeg blinde muur was werd de lichtinval door Wegerif opgelost door het realiseren van een over twee verdiepingen uitkragende halfronde erker met vele ramen, waarin het glas-in-lood nog verwijst naar de naam van de woning.
Letterlijk om de hoek bij "'t Bloemenhuis" ligt een compleet ander pand, dat ook door Wegerif is ontworpen. Opvallend zijn hier het zadeldak en de schoorstenen, die met dakpannen bedekt zijn.
Back to Top