Henk (Ahazuerus Hendrikus) Wegerif werd in 1888 in Apeldoorn geboren. Hij kwam uit een echte aannemersfamilie, zowel zijn opa, vader als oom (Chris) waren aannemer. Direct na de lagere school ging Henk bij zijn vader in het bedrijf om het vak te leren en in 1906 (17 jaar oud) ontwierp hij zijn eerste woning, de Klaproos. In 1908 vertrok Henk voor een jaar naar New York, waar hij op het bureau van de architect William Bates werkte en meewerkte aan villa’s en landhuizen in en rond New York.
Terug in Nederland begon Henk al snel zijn eigen bedrijf en schreef zich in bij de Academie voor Bouwkunst te Amsterdam. Maar door de sterke groei van zijn bedrijf heeft Henk de studie nooit afgemaakt. Op 21-jarige leeftijd trad Henk toe tot de Orde der Vrijmetselaars, wat een grote invloed op zijn leven en werk zou hebben.
In de periode 1910-1925 realiseerde hij vanuit zijn zelf ontworpen atelierwoning aan het Oranjepark te Apeldoorn zo’n 300 werken, gemiddeld dus 20 (!) per jaar. Het betrof vooral vrijstaande woningen en villa’s, maar ook industriële panden en arbeiderswoningen, waar de woningen in de Metaalbuurt in Apeldoorn een goed voorbeeld van zijn.
In 1925 verhuisde Henk Wegerif naar Wassenaar en verlegde het accent van de woningbouw richting Den Haag en omgeving.
Henk Wegerif heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan standaardisering van de woningbouw en het kosteneffectief bouwen in Nederland. Over het bouwen in Nederland zijn ook veel publicaties van zijn hand verschenen, zowel boeken als artikelen.
Naast ontwerper en bouwer was Henk Wegerif ook zeer actief op andere terreinen. Zo was hij ruim 20 jaar als art director betrokken bij de Nederlandse speelfilmindustrie en zeer actief in bestuursfuncties op het gebied van architectuur en kunst.
In 1960 nog ontwierp Henk Wegerif het derde crematorium van Nederland in Groningen.
In 1963 overleed hij.
De gebouwen van Henk Wegerif
De door Henk Wegerif ontworpen panden zijn hieronder gerangschikt naar type dan wel buurt in Apeldoorn. Klik op een van de onder de afbelding staande knoppen om meer te weten te komen over het genoemde type panden of woonwijk.
Back to Top