Hoewel Henk Wegerif vooral bekend is vanwege zijn gebouwen heeft hij ook met grote regelmaat bedrijfspanden getekend. Op deze pagina een overzicht van bedrijfspanden of woningen met een bijbehorende "werkfunctie" in Apeldoorn.
Bibliotheek
In 1911 kreeg Henk Wegerif de opdracht tot het ontwerpen van een bibliotheek. Dit pand is de eerste bibliotheek in Nederland, waarbij het pand speciaal voor de bibliotheekfunctie is ontworpen. Vele Apeldoorners hebben hier hun boeken geleend in de vroegere jaren.
Tegenwoordig is hier "Het inspiratiehuis" gevestigd.
Schilderswerkplaats "St. Lucas"
Een ander "bedrijfspand, dat door Henk Wegerif werd ontworpen (1914), was de schilderswerkplaat "St. Lucas" aan de Beekstraat. Geen heel bijzonder pand, maar wel zijn hier een aantal elementen zichtbaar, die later door Wegerif veel in zijn gebouwen zijn toegepast. Bij voorbeeld vlechtwerk metselwerk in de gevel, uitkragende erkers en een ovaal venster. De gevelsteen verwijst naar de evangelist Lucas, beschermheilige van de schilders. 
Uitkragende erker
Uitkragende erker
Ovaal venster
Ovaal venster
Gevelsteen
Gevelsteen
Vlecht metselwerk
Vlecht metselwerk
Maalderij, winkel en kantoor
Als voorbeeld van door Wegerif ontworpen industriële panden dient het gebouw op de hoek van de Stationsstraat en de Kanaalstraat (1922). Dit pand heette oorspronkelijk “Maalderij, winkel en kantoor voor de Coöperatieve Landbouwers Handelsvereeniging”, bij veel Apeldoorners later bekend als het Welkoop-pand.
De voorzijde was in gebruik als winkel, terwijl aan de achterkant een grote opslagruimte met maalderij, silo’s en laad- en losvloeren waren.
Het gebouw wordt gekenmerkt door ronde bogen en ronde hoeken. Voor de constructie heeft Wegerif beton toegepast, een in die tijd vrij nieuw materiaal.
In de ramen is glas-in-lood toegepast. De ramen aan de voorzijde hebben afbeeldingen, die de seizoenen verbeelden, terwijl de afbeelding aan de zijkant de landbouw in beeld brengt.
Naast gebouwen met een specifieke bedrijfsfunctie heeft Henk Wegerif ook meermalen een woning met een hieraan gekoppelde bedrijfsfunctie gebouwd.
Praktijk voor fysiotherapie
In opdracht van de heer Straatman ontwikkelde Wegerif in de Parkenbuurt een woonhuis met hieraan gekoppeld een fysiotherapiepraktijk. De (overdekte) entree lag centraal met links het praktijkdeel en rechts het woondeel. De originele steunberen aan de linkerzijde zijn goed zichtbaar.
Originele plattegrond
Originele plattegrond
Woning met dokterspraktijk
Een ander pand in de Parkenbuurt dat door Wegerif werd ontworpen is eveneens een woonhuis met praktijk, maar dan voor een artsenpraktijk. Ook hier is de entree centraal gelegen met links het praktijkdeel en rechts het woondeel. De entree is zo ontworpen, dat patiënten vanuit de vestibule naar de wachtkamer konden. 
Het huis in momenteel gesplitst in twee woningen, waarbij het praktijkdeel dus ook is omgezet naar een woondeel.
Originele plattegrond
Originele plattegrond
Back to Top